Menü
35896560035_ddc74bc2c5_k.jpg
Forrás: Lenovo

Teljesen átalakította x86-os szerverekkel foglalkozó üzletágát a Lenovo, és hivatalosan is bemutatta alapjaiban megújított, egyszerűsített termékportfolióját.

Nem aprózta el a Lenovo: gyakorlatilag egy nappal azután, hogy az Intel bemutatta legújabb Xeon processzorait (a Skylake SP core köré épülő Xeon SP családot), a kínai gyártó egyszerre tucatnyi új terméket jelentett be, a korábbinál könnyebben áttekinthető, egyszerűsített választékban.

Szürke magyar kilátások

Nincs rózsás helyzetben a magyar szerverpiac – idézte az IDC számait a sajtótájékoztatón Lukács Anita. Az elmaradó közbeszerzések miatt 2016-ban 16 százalékkal csökkent az eladott darabszám, ami értékben 18 százalékos visszaesést jelent; összesen valamivel több mint 13 ezer szervert adtak el Magyarországon a gyártók, 50,6 millió dollár értékben. Idén – a várhatóan szeptemberben megjelenő központosított közbeszerzési kiírásnak köszönhetően – némi javulás várható, de 2018-tól ismét inkább csak a stagnálás várható a magyar szerverpiacon. Ezzel együtt a Lenov itthon is meghatározó szereplő kíván lenni, és 2020-ra a 20 százalékos (érték alapú) piaci részesedés elérését tűzték ki maguk elé.

A szerver üzletág (Data Center Group, DCG) megújítása nem most kezdődött a Lenovónál, mondta Lukács Anita, a cég hazai leányvállalatának ügyvezető igazgatója. A PC-s üzletág 2005-ös megvásárlása után 2014-ben az x86 alapú szerverekkel foglalkozó üzletágat is megvette az IBM-től, idén május elején pedig átvette a DCG vezetését az Intel korábbi COO-ja, Kim Stevenson. Az üzletág kiemelt fontosságú a Lenovo számára: a PC-s rendszerek, illetve a jövőbe mutató technológiák mellett a vállalat egyik alappillérét alkotja. Hatezer dolgozót foglalkoztat (ebből kétezer a fejlesztő), világszerte pedig nyolc gyárban – egyebek mellett Sárváron – készülnek a Lenovo szerverek.

Az új termékportfolió egységesebb és egyszerűbb elnevezésű lesz, mint a korábban különböző néven futó termékek. Két márkanév marad, a ThinkSystem és a ThinkAgile. Előbbibe tartoznak a szerverek (rack, blade és torony kivitelben, illetve a nagyteljesítményű HPC rendszerek), valamint a tárolórendszerek és hálózati megoldások. Utóbbi a következő generációs, szoftverdefiniált infrastruktúra megoldásokat takarja, előre telepített virtualizációs megoldásokkal, de szintén ThinkSystem hardverekre építve. A felhasználók kérésére előre telepített és letesztelt üzleti megoldásokkal (például SAP HANA, Microsoft SQL Server) is tudja szállítani szervereit a Lenovo, illetve tervezési, telepítési és egyéb szolgáltatásokat kínál hozzájuk. Magyarországon ezeket is a Lenovo-partnerek végzik el, mert a cég közvetlenül nem értékesít, mondta Sáska Gábor, az adatközponti termékekért felelős értékesítési munkatárs.

Az új termékportfolióval ambiciózus céljai vannak a Lenovónak, tette hozzá Lukács Anita. Hosszú távon is világ első három adatközponti gyártója között szeretnének maradni, 2020-ra pedig globálisan is a vezető HPC-gyártó akarnak lenni.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2032 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Magda Szczawinska

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4386 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Teszt Cég Kft.

A legkeresettebb cégek: