Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
31_forstner_bertalan.jpg
Forstner Bertalan, AutSoftForrás: ITB

Rengeteg a kiaknázatlan erőforrás a magyar gyártó kis- és közepes vállalatoknál, a digitalizáció eszközeivel 20-30 százalékos hatékonyság és profitnövekedés érhető el. A modulszerű megközelítés alacsony kockázatú befektetés számukra, ezt kínálja a Zero Point megoldás, melyet a BME-vel közösen fejlesztett ki az AutSoft. A vállalat termékfejlesztési igazgatójával Forstner Bertalannal beszélgettünk.

– Hogyan született meg a Zero Point ötlete?

– A különböző projektjeink kapcsán léptünk kapcsolatba a kis- és közepes méretű, magyar gyártó vállalatokkal, ahol visszatérő problémákat tapasztaltunk: kevesen léptek át a digitalizáció kapuján, a vállalat rejtett erőforrásait nem képesek kihasználni, hagyományos eszközökkel próbálják a profitot növelni. A területen mozgó partnereinkkel, a Mobile Solution-nel, illetve a Master Partnerrel elemezve a helyzetet ugyanakkor azt is megláttuk, hogy egyszerűen nincsenek adatok, nincs pontos kép arról, hogy miért keletkezik egy selejt, vagy milyen a dolgozók hatékonysága.

– Az AutSoft egy konzorcium keretén belül dolgozta ki a terméket.

– Igen, rendkívül jó a kapcsolatunk a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatika Tanszékével, ahol több hasonló jellegű kutatás folyt, rengeteg know-how halmozódott fel. Az AutSoft előtt sem ismeretlen a terület, például a MOL digitalizációs partnereként van lehetőségünk kitapasztalni és megismerni a digitalizáció kihívásait, de sok hazai kkv-hoz kimentünk és beszélgettünk a gyártást érintő problémákról – a legfájóbb pontokat igyekeztünk orvosolni megoldásunkkal.

– A modullistában szerepel egy alaprendszer, mely egy-két adatot olvas ki a gyártósorról, ez a mennyiség kevésnek tűnik a hatékonyság növeléséhez.

– Pedig nagyon sokat tud segíteni egyetlen adat is a gyártó vállalatoknak. Rengeteg kkv például azt sem látja, hány termék gördült le a futószalagról. Már egy számossági adat kinyerésével és megjelenítésével jobban tudhatják a vezetők, mennyit termelnek, tudnak tervezni. Vagy vegyük a saját fejlesztésű gépi látás modult, amelyet a minőségbiztosítás terén, a selejtazonosításhoz használhatnak a cégek. Nemcsak jelzi, hogy selejtes a termék, hanem kategorizálja is őket a hiba jellege szerint, például javítható vagy teljesen kidobandó darabokra. A trendekre is rávilágít, egyszerűen megtudhatjuk, hogy igényel-e karbantartást a gyártósor vagy sem.

– Gondolom, a modulok bevezetése alacsony befektetést igényel.

– Igen, úgy állítottuk össze megoldásunkat, hogy apránként, kis lépésekben is bevezethető legyen. Ha van a vállalatnál egy újdonságokra nyitott vezető, aki alacsony kockázattal kipróbálná, milyen a digitalizáció útjára lépni, akkor most megadatik neki ez a lehetőség. Abban reménykedünk, hogy minél több hazai kkv él ezzel a lehetőséggel, hiszen akkor a 20-30 százalékos növekedés már makrogazdasági szinten is láthatóvá válik.

– Hol tart most a projekt?

– A legfontosabb termékmodulok összeálltak, a pilot projektek szakaszában vagyunk több partnernél is, nagyon pozitív visszajelzésekkel. Az alaprendszer mellett a selejtazonosítás, a nyersanyagok kezelését végző modul, a munkatársak azonosítása, üzemcsarnok környezetet monitorozó modul, statisztikai, illetve távhozzáférési modulok tesztelése folyik.

 

Projekt kód: 2017-1.3.1-VKE-2017-00015

Projekt cím: Ipari folyamatok virtuális valóság alapú vizualizálása és hatékony beavatkozás támogatása hordozható eszközökről

A fejlesztés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósult meg. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 599 392 498 Ft támogatással járul hozzá a fejlesztéshez, melynek összköltsége 690670167 Ft. A projekt kedvezményezettek: AutSoft Zrt. (mint konzorciumvezető), Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (konzorciumi tag).

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2032 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4386 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Teszt Cég Kft.

A legkeresettebb cégek: