Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
32_marketingland.jpg
Forrás: ITB

Az év utolsó felében is egymást érik a kis- és középvállalkozásokat célzó támogatások, de az egyértelműen kirajzolódik, hogy a technológiai fejlesztéseket ösztönzők viszik a prímet. Az innovatív megoldásokat támogató, sokszor vissza nem térítendő hozzájárulásokon túl egy másik terület is a milliárdokat érő fókuszba került.

Az elmúlt időszak a versenyképesség pártolásán túl az Ipar 4.0 fejlesztésekről szólt leginkább. Az év végéhez közeledve azonban a hangsúly teljes mértékben a tech-innovációkra került, ami nem véletlen. „Az utóbbi évek külföldi beruházásai fejlett technológiákat hoztak Magyarországra. A cél az, hogy ezekhez hozzáférést kell biztosítani a kis- és közepes magyar vállalkozásoknak is” – fogalmazott egy sajtótájékoztatón György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Az ITM ezt saját honlapján számszerűsítette is, mint kiderült, hazánk a második világviszonylatban, ami a csúcstechnológiával gyártó ipart arányát illeti. Ez utóbbi több dolognak is betudható, az államtitkár azonban annak tulajdonítja, hogy a kormány újragondolta a beruházási támogatásokat, így most már azokat a vállalkozásokat támogatja, amelyek növelni tudják az egy főre eső hozzáadott értéket. Kivételes eredmény, hogy az év első hét hónapjában a magyar gazdaság bővült a leggyorsabban az unióban, és hogy ez idő alatt az ipar ennél is gyorsabban, 6,3 százalékkal bővült Magyarországon, hangsúlyozta György László.

 

Irinyi-terv és 2,5 milliárd forint

A versenyképesség, a hatékonyságnövelés, és a technológiai fejlődés égisze alatt elindított Irinyi-terv keretein belül két és félmilliárd forintnyi forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások. A legnagyobb elnyerhető összeg 400 millió forint, a legkisebb projekt pedig 150 millió forintos lehet. A keretösszegek egyébként a kkv-k méretarányát figyelembe véve lettek kialakítva.

Az Irinyi-tervben meghatározott célok az iparosodást, az innováció integrálását, az új munkahelyek teremtését, és a hazai vállalatok verseny- és exportképességének növelését helyezték középpontba, de a további végcélok közt szerepel a többi iparág megerősítése is, ami a járműgyártástól és a hozzá kapcsolódó beszállítói iparágaktól való egyoldalú függést enyhítené.

A stratégia nem kisebb célja az, hogy Magyarország 2020-ra az unió legiparosodottabb államai közé tartozzon.

 

K+F és a beszállítói oldal a középpontban

A beszállítói oldal sem marad parlagon, ugyanis idén is folytatódik a 2017-ben indult beszállító fejlesztési program. Ez utóbbi célja, hogy a nagyvállalati beszállítók között minél több kis- és középvállalkozás szerepeljen. Erre a kormány 3 milliárd forint keretösszeget különített el.

A pályázat benyújtására szeptember 10-től október 10-ig van lehetőség. A sikeres pályázók csak a beszállítókra költhetik el a megnyert forintokat.

Ami pedig a jövőt illeti eddigi kutatási és a fejlesztési tevékenység állami támogatását 25 százalékkal növeli a kormány az elkövetkező évben annak érdekében, hogy Magyarország szerpe az innováció területén tovább erősödjön.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2032 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Zákai Emõke

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4386 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Teszt Cég Kft.

A legkeresettebb cégek: