Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
03_cimlap.jpg
Forrás: ITB

A fenti címnek akár pejoratív felhangja is lehetne, pedig eszem ágában sincs bármi dehonesztálót írni az ICT-társadalom szereplőiről. Ellenkezőleg! Egy szerintem igencsak fontos jelenségre szeretném felhívni a figyelmet az egyik kereskedelmi televízió nemrég indult műsorának apropóján. Az említett adón ugyanis főműsoridőben(!) a hazai ICT-világ prominens szereplőit ítész szerepkörben ismeri meg kis országunk széles publikuma.

Elképesztően bátor dolognak tartom, hogy az üzleti életben sikert sikerre halmozó ICT-szakemberek kilépnek a komfortzónájukból és az arcukat adják egy olyan tévés produkcióhoz, amelynek a műsorsávja egyébként a valóságshow-kra kíváncsi nézőket szokta leültetni a tévékészülékek elé. Mi ez, ha nem evangelizáció? S mi ez, ha nem egy határozott nyitás a szűken vett szakmai ICT-világból? Épp eleget mantrázzuk, hogy az információtechnológia minden egyes iparági szegmensben jelen van, hát akkor itt az ideje megmutatni mindezt a tömegmédia berkeiben is!

Emlékszem, mennyi sirámot hallottam az évek során, amikor azon kesergett a szektor, hogy az informatika-távközlés a szűken vett szakmát leszámítva – legyen az vevői vagy szállítói oldal – nem igazán érdekelt másokat, nem sikerült áttörést elérni. Szakmai szervezetek próbálkoztak azzal, hogyan tudnának üzeneteikkel belekerülni a tömegmédiába. Ha emlékezetem nem csal, egy kezemen meg tudnám számolni, kik voltak azok az ICT-cégvezérek, akiket az utca embere is ismert.

Persze mindehhez kellettek azok a jó kommunikációs szakemberek is, akik felismerték, hogy az adott üzletembereket fel lehet építeni az ICT-világon túlmutatóan is. Aztán ahogy a startupok megvetették a lábukat itthon, és vitathatatlan sikereket értek el a nagyvilágban, már látszottak azok a startupos cégvezetők, akik akár át is vehették volna a közben „nagy öregekké” avanzsáló ICT-megmondóemberektől a stafétát, hogy ezentúl tőlük hallja ország-világ, milyen szuper az informatika ágazata, milyen fantasztikus dolgokat lehet létrehozni benne, és nem mellesleg még jól is lehet keresni vele. De valahogy ezeket a fiúkat (mert többnyire férfiak vezették az akkori sztár startupokat) nem különösebben ambicionálta ez a szerepkör, és nem érzeték ennek felelősségét sem. Pedig minden adott volt ahhoz, hogy igazi idolokká váljanak – iskolás srácok ezreinek mutathattak volna példát. De valamiért ez nem történt meg. Talán most jött el a pillanat, amikor mindez megváltozni látszik. Külföldön valóságos sztárnak számít nem egy startup-vezér – igaz, néhányuknak nagyon nem áll jól a celebeskedés.

Itthon is felnőtt egy új startup-generáció, és mintha a startupperek egy része is átértékelte volna a szerepkörét. A korábban visszahúzódó ex startup cégvezérek más szerepkörbe kerültek, befektetőként, üzleti angyalként rengeteg tehetséges fiatallal találkoznak, akik a gazdasági, kulturális, tudományos élet számtalan területéről érkeznek és bombázzák őket ötleteikkel. Így különféle fórumokon – legyen az akár egy tévéműsor – „kénytelenek” szerepelni, véleményt mondani. Ha tetszik, ha nem, ilyenkor belelátunk üzleti gondolkodásmódjukba, és akaratlanul is megkapjuk a válaszaikat az új technológiákra.

Jómagam nagyon örülök, hogy most már nemcsak az egy kezem elég arra, hogy meg tudjam számlálni, kik azok, akik az ICT-vonalon túlra is képesek hitelesen, közérthetően beszélni az információtechnológiáról. S talán az sem nagy ár érte, ha ezért némelyek – jó értelemben véve – IT-celebbé válnak.

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2032 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Magda Szczawinska

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4386 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Teszt Cég Kft.

A legkeresettebb cégek: