Menü

Kiemelt témánk

Feliratkozás


Eseménynaptár

előző hónapkövetkező hónap
38_ITBT_2019_580px.jpg
Forrás: ITB

Szorosra zártuk sorainkat, és jó „katonák” módjára erős láncot alkottunk, hogy megmutassuk: van élet a munkaerőhiánytól sújtott időkben, a digitalizációs és security kihívások közepette is. Azt is plasztikussá tettük, hogy a humánerőforrás, a technológiai innováció és a profit is jó katonák módjára alkot erős láncot a vállalatok életében, csak tudni kell jól hadrendbe állítani őket.

Nyüzsgés, napsütés, szurikáták, mini Afrika és csúcskategóriás tesztautók a Bükk lábánál – három is. Eger szomszédságába, Felsőtárkányba vettük az irányt hagyományos éves technológiai konferenciánkon, és ha már ez volt 2019 első nagy ITB-rendezvénye, egyből két napig ott maradtunk. Téma ugyanis volt bőven: a munkaerőhiányra megoldásokat ajánlva interaktív műhelymunka keretében is kiveséztük a problémát; megtudtuk, hogyan lehet egy vállalat is boldog; kielemeztük, miként alakítja át a digitalizáció az informatikai biztonságot (egyáltalán, lépést tart-e az IT-security a technológiai innovációkkal); beszéltünk a GDPR-ről a gyakorlatban és a kormányzati válaszokat is sorra vettük az új fejlesztések, technológiai kihívások tükrében. Időnként Pepper, a humanoid robot is bele-beleszólt a konferenciába: hol jobban, hol kevésbé aktivizálta magát, de a hatás azért nem maradt el, népes rajongó- és szelfitábor alakult ki körülötte. Mert ha már technológiáról, mesterséges intelligenciáról és robotikáról beszélünk, nem hiányozhatott „ő” sem – meginvitáltuk, hogy látogatóink testközelből nyerjenek bepillantást a jövőbe. A második napon megejtettük ITB Clubunkat – egyszóval, nem unatkoztunk.

 

Díjaztuk a legjobbakat

Mégis, a konferencia talán legjobban várt és persze legizgalmasabb pillanata az esti díjátadó volt: ekkor debütált ugyanis az elmúlt egy év legsikeresebb hazai ICT-cégeinek TOP 52-es listája (a versenyt harmadszor hirdettünk meg). A number one a Codecool lett, emellett az is kiderült, hogy melyik cég kapta a közönségszavazás során a legtöbb voksot, vagyis ki lett az év munkáltatója – ennek az elismerésnek a DIGI örülhetett. Rendhagyó módon idén kiosztottunk egy harmadik díjat is, amellyel egy legendás és hosszú ívű szakmai életút előtt hajtottunk fejet. A Legendary Awardot Alföldi István, az NJSzT ügyvezető igazgatója kapta meg. (Az idei toplista sorrendjét az 54–62. oldalon olvashatja.)

De ejtsünk néhány szót arról is, hogy konferenciánk fő tematikájában miért utaltunk idén gyermekkorunk egyik népszerű játékára, az „Adj király, katonát!”-ra. Ugye emlékeznek még azokra az időkre, amikor az udvaron vagy az iskolában a társainkkal, barátainkkal összeállva, erőnket fitogtatva tettük próbára egymást? A játék lényege az volt, hogy minél szorosabb kézfogással várjuk az épp felénk futó ellenfeleket, és ne engedjük, hogy átszakítsák a közöttünk lévő erős kötést. Először persze reflexből próbáltunk erősebb testfelépítésű játékosokat válogatni a csapatunkba, de később rájöttünk, hogy a fogás technikája fontosabb. Az volt a siker, amikor meg tudtunk állítani egy felénk rohanó társat, vagy amikor mi tudtuk átszakítani az átszakíthatatlannak tűnő falat – mindent megért!

 

Álmodozás helyett…

A piacon az okos és jól képzett munkatársakkal dolgozó, megfelelő stratégiával rendelkező cégek tudnak szakítani. Manapság már az országhatárok sem állják útjukat a jó katonákkal felvértezett hadvezéreknek – a lényeg, hogy legyen elég „katona” a játékhoz. Ráadásul ennek a játéknak igen komoly a tétje. Lehet akármilyen fantasztikus fejlesztési elképzelésünk, termékötletünk, ha nincs, aki megvalósítsa, akkor az egész csupán szép álom marad.

Az ICT-piacon folyamatosan becsülik az aktuálisan hiányzó munkaerő nagyságát. Egyértelmű, hogy a munkaerő megléte mellett megnőtt a jelentősége az emberi munkát kiváltó technológiáknak. Van, aki abban hisz, hogy a cégét vonzóbbá kell tennie ahhoz, hogy a tehetséges munkaerő megtalálja őt és nála is maradjon. Van, aki azt mondja, hogy elég volt a végtelen keresésből, jöjjön az automatizáció, a robotika, a digitalizáció. És persze vannak az egyensúlyra törekvő üzletemberek is, akik e két megoldásnak az egészséges arányú, hatékony együttesét akarják megteremteni.

A lényeg, hogy a katonák csak kéz a kézben járhattak a játék szabályai szerint, mi pedig tiszteletben tartjuk ezt a hagyományt. Az ITBusiness & Technology 2019 ezért azt tűzte ki célul, hogy bemutassa a HR és a digitalizáció közötti szoros köteléket és egyensúlyi lehetőségeket. Úgy véljük, sikerült.

Képes összefoglalónk az eseményről

Karrierszkenner

Kíváncsi, hol dolgozik egykori kollégája, üzleti partnere?
Szeretné, ha az ön karrierjéről is hírt adnánk?

Böngésszen és regisztráljon!

Jelenleg 2032 személy szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Magda Szczawinska

A legkeresettebb emberek:

Cégszkenner

Melyek az ict-iparág legfontosabb cégei?
Melyek a fontosabb felhasználók más iparágakból?

Regisztrálja cégét Ön is!

Jelenleg 4386 cég szerepel adatbázisunkban.
Az utolsó regisztrált:Teszt Cég Kft.

A legkeresettebb cégek: